Monica Heikoop

over onderwijsinnovatie en vernieuwingsprocessen

Materiaal voor het college over advisering van 20 november aanstaande

In onderstaande uploads de voorbereidingsopdrachten en bijbehorende artikelen voor het college over advisering op 20 november aanstaande. Ook staat in het kort de opbouw aangegeven, zoals die is besproken met Bartel en Jeroen.

College Adviseren in onderwijssituaties

Samenvatting Caluwe – Leren veranderen

Verandermanagement in geuren en kleuren

Waarombegrijpjemeniet_samenvatting 

De laatste samenvatting omvat informatie over het omgaan met andere communicatiestijlen vanuit je eigen perspectief. Het is ter voorbereiding interessant om in de test op http://www.gitp.nl ook de vragen voor je (beoogde) gesprekspartner in te vullen, zodat je inzicht krijgt in hoe je met een zo hoog mogelijk effect een advies kunt geven.

In de laatste pdf staan de dia’s, die inzicht geven in de achtergrondinformatie, die je nodig kunt hebben voor de voorbereidingsopdracht.

Les masterstudie adviesvaardigheden

Als er vragen zijn, stel ze!!

Enkel berichtnavigatie

3 gedachten over “Materiaal voor het college over advisering van 20 november aanstaande

 1. Hoi Monica,

  Ik heb alles even doorgescrolld, pffff, dat is nogal wat zeg! Is het de bedoeling dat we ook alles gelezen hebben?

  Ik vind het trouwens lastig om een situatie te beschrijven als het gaat om adviseren in een onderwijssituatie. Met LA3 en LA5 ben ik hierin nog niet zover en verder heb ik niet echt ervaring met adviseren. Want het gaat niet om het adviseren van studenten, toch?

  In je teksten vond ik niet zo snel een linkje naar een test van De Caluwé, maar deze heb ik nu net gevonden: http://tg.quaestio.com/survey Dat scheelt anderen weer even googlen.

 2. Ha Jacqueline, bedankt voor je linkje! ik had zelf gegoogled op kleurentest de Caluwé en kwam toe direct terecht bij de test.
  Wat betreft de onderwijssituatie: het is het meest leerzaam om een situatie te kiezen aan collega’s en/of manager. Dit kan ook een situatie zijn die je straks zal meemaken. Het gaat vooral om het proces en de persoon met wie je dan te maken zal hebben. Geen studenten, dat is echt een ander traject.
  Wat de literatuur betreft: dat is achtergrond, fijn als je tijd hebt, maar geen must. Het komt in de oefentrajecten voor, we grijpen daar op terug.

 3. Ziet er interessant uit, Monica!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: