Monica Heikoop

over onderwijsinnovatie en vernieuwingsprocessen

College Adviseren in onderwijssituaties 5 november 2013

In onderstaande uploads de voorbereidingsopdrachten en bijbehorende artikelen voor het college over advisering op 5 november aanstaande. Ook staat in het kort de opbouw aangegeven zoals die is besproken met Bartel en Jeroen.

College Adviseren 5 november 2013

Samenvatting Caluwe – Leren veranderen

Verandermanagement in geuren en kleuren

Waarombegrijpjemeniet_samenvatting 

 

De laatste samenvatting omvat informatie over het omgaan met andere communicatiestijlen vanuit je eigen perspectief. Het is ter voorbereiding interessant om in de test op http://www.gitp.nl ook de vragen voor je (beoogde) gesprekspartner in te vullen, zodat je inzicht krijgt in hoe je met een zo hoog mogelijk effect een advies kunt geven (ga naar Direct naar: Assessment voorbereiden in het rechtermenu). De drakentesten (met dank aan Jeanne Bakker (zie literatuurlijst)) geven eveneens inzicht in eigenschappen van gesprekspartners, waar jij je voordeel mee kunt doen in gesprekken. In de laatste pdf staan de dia’s, die inzicht geven in de achtergrondinformatie, die je nodig kunt hebben voor de voorbereidingsopdracht.

 

Les masterstudie adviesvaardigheden

Als er vragen zijn, stel ze!!

In deze blog een visuele ondersteuning ter voorbereiding en inspiratie op het college van5 november. De eerste drie gaan in op de communicatiestijlen van GITP. De laatste  link is er een die vele voorbeelden geeft op diverse terreinen.

Communicatiestijlen uitgelegd

Directief en coöperatief

Beschouwend en expressief

 

Natuurlijk is er nog veel meer te vinden op het internet. Denk daarbij ook aan hilarische voorbeelden van de LAMA’s, Herman Finkers en vele anderen. Uitvergrote situaties laat soms heel duidelijk het probleem zien.

Het volgende filmpje gaat over kleurendenken en veranderingen in organisaties:

Kleurendenken

 

Tenslotte: de kracht van goed adviseren schuilt in het erkennen, herkennen, accepteren en combineren van communicatiestijlen, draken herkennen en kleurendenken!

Succes!

Monica en Monique

Enkel berichtnavigatie

2 gedachten over “College Adviseren in onderwijssituaties 5 november 2013

  1. Waardevolle informatie als voorbereiding op het college. Achtergrond informatie over het drakenverhaal kan ik niet vinden. Wel de test. Maar hoe ik die dus moet interpreteren? Verder zoeken levert informatie op als “Iedereen kent wel een draak in zijn omgeving…. hoe moet je daar op een passende manier mee omgaan”. Uiteindelijk komt het erop neer dat je het boek moet bestellen om e.e.a te kunnen plaatsen binnen de context. Hebben jullie inhoudelijke info of wordt dit tijdens het college behandeld?

  2. Beste Hanneke, tussen de Drakentest en de kleurentest van de Caluwé zitten overeenkomsten. Daar gaan we bij het college wel verder op in, maar wellicht lukt het jou om zelf verbanden te leggen en de uitkomsten te duiden.
    Overigens staat onder de test wel een korte uitleg, die voor de koppeling aan de Caluwé en de GITP test vooralsnog voldoende zijn. Ik hoop je hiermee op weg geholpen te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: